Iš kur atsirado metalas. Keli atsitiktiniai fragmentai

Čia šiaip vietoje iliustracijos kažkoks briedasČia vietoje iliustracijos apie metalą aš jums šiaip suradau kažkokį paveiksliuką su kažkokiu briedu

Heavy metal rastis pradėjo labai, labai seniai. Nors daugeliui ir norėtųsi pasakyti, kad išrado tą muziką tas ar anas, išties buvo šimtai, jei ne tūkstančiai įvairių atlikėjų, įnešusių savas leptas. Po gabaliuką, vieni anksčiau, kiti vėliau – vis kraudavo veržles ir gelžgalius į tai, kas vėliau iš Rock muzikos ribų išaugo taip pat, kaip savo laiku Rock išaugo iš bliuzo rėmų. Čia jums duosiu keletą tiktai gabalėlių muzikos, kurių kiekvienas buvo savaip kažkuo įdomus.

Čia šiaip vietoje iliustracijos kažkoks briedas

Čia vietoje iliustracijos apie metalą aš jums šiaip suradau kažkokį paveiksliuką su kažkokiu briedu, nes muzikai išties iliustracijų nereikia

The Kinks tapo bene pirma grupe, susigalvojusia tą šiurkštų, pjūkliškai ausis rėžiantį gitarų skambesį – visą tą distoršiną.  Iki tol grupės bandydavo elektrinėmis gitaromis groti švelniai, nelyg patobulintomis tradicinėmis akustinėmis. Tuo tarpu The Kinks kartą kažką prisireguliavo su aparatūra, kol ją kažkaip perdegino ar tai šiaip kreivai sujungė – stiprinimas gavosi nenormalus, galinėse pakopose net silpnas signalas išeidavo už visų ribų, imdavo veikti apribojimai, todėl garsas gaudavosi lygaus stiprumo, tačiau džeržgiantis, klaikiai iškraipytas ir pjūklu pjaunantis per ausis. Taip gitariniai rifai savo ritmine galia ėmė prilygti mušamiesiems. Žemiau – „You Really Got Me“, 1964 metų gabalas:

Eddie Van Halen tapo pirmuoju, nuo kurio prasidėjo ligšiol besitęsiantis šriodinimo pamišimas. Vietoje to, kad šiaip pasoluotų, anas ėmė koncertuose daryti egocentriškas, bet puikias savo meistriškumo demonstracijas. Visokie distoršinai, stiprinimas ant susižadinimo ribos, reverbai ir echo buvo įjungti pilna galia, tad gitaristas žaidė ne vien su savo garsais, bet ir daugybe jų atspindžių. Daugybei kitų gitaristų, paklausius šito gabalo, tiesiog nučiuožė stogai ir jie ėmė kartoti tą patį. Devintame dešimtmetyje panašus grojimas tapo būdingu metalo grupėms. Žemiau – gitarinis Eddie Van Halen solo iš 1977 sukurto gabalo „Eruption“:

1998 Rob Zombie tapo industrial dievu. Tiksliau, demonu. Galų gale metalas prasimušė ten, kur niekas jo nelaukė ir nesitikėjo – į didžiausias šokių aikšteles, kur kadaise karaliavo disco. Matrix filme Rob Zombie dainuoja apie kažkokį visuomenę apėmusį mėšlą, o tuo metu Trinity pasakoja Neo apie Matricą – tai vienas iš raktinių momentų, nuvedusių į pabudimą. Matrica tapo kultiniu filmu, o metalas apie tą laiką tapo tokiu mainstrymu, kad daugelis dabar, išgirdę kokį tipišką metalo gabalą, galvoja, kad tai ne metalas. Štai jums tas pats gabalas – „Dragula“:

Tai tiek šiandien. Aš tikiuosi, kad nors vieno kažkurio gabalo būsit negirdėję ir kažkuo kažkaip apsišviesite.

Šį straipsnį parašė Rokiškis Rabinovičius

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

Share

About the Author

Rokiškis Rabinovičius
Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

2 Comments on "Iš kur atsirado metalas. Keli atsitiktiniai fragmentai"

  1. Trumpai ir aiškiai!

  2. Crimson58 | 2012 07 16 at 22:53 |

    siandien mire legendines grupes Deep Purple narys Jon Lord.

Comments are closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos