Kaip Leninas vaiduoklių instrumentu grojo

Jei vaiduokliai kartais susibėga kokiam bendram vakarėliui, jie visi turėtų sutarti dėl vieno instrumento – teremino.  Ne dėl skambesio, čia jau skonio reikalas.  Tai instrumentas, kurio nereikia liesti. Mums jis dar įdomus nes tai – vienas pirmųjų elektroninių instrumentų. Ir, taip, juo grojo ir žavėjosi Leninas.  O bene geriausiai jį valdė gražuolė iš Vilniaus. Apie viską labai trumpai ir iš eilės.

Tereminą (theremin, tereminvox) apie 1920 metus išrado (patentavo 1928 m.) rusų mokslininkas Leo Tereminas (1896 – 1993). Tuo metu aristokratiškos išvaizdos ir guvaus proto jaunuoliui buvo 24-eri. Karo metu jis pakliuvo į radiotechnikos laboratoriją, kur jam ir kilo idėja apjungti mokslą ir muziką.

Tereminas nelabai puošnus, portatyvinis instumentas. Tai dvi antenos, kurios kuria magnetinį lauką. Ištiesus link jų rankas, pasigirsta garsas. Garsas reguliuojamas abiem rankom – vertikalioji antena reguliuoja garso tembrą, horizontalioji – garsumą. Atrodo labai paprasta, tačiau norint groti, reikia ne mažiau pastangų nei mokantis groti smuiku. Štai pats autorius, grojantis savo instrumentu:

Deja, niekur neradau, kiek gi buvo pažengęs Leninas Teremino valdyme. Tačiau faktas – jis taip susižavėjo šiuo instrumentu, jog užsakė pagaminti 600 egzempliorių vietinei rinkai, o jo autorių su nedidele komanda išsiuntė į Vakarus. Pirmoji kelionė buvo į Europą, tačiau ten paaiškėjo, jog komandiruotė prasitęs. Su valdžios palaikymu gastroliavo gerbiamas Leo 11 metų, didumą laiko praleido Amerikoje.

Ten įsigijo studiją, duodavo grojimo pamokas amerikonams bei koncertavo visai padoriose salėse, tokiose kaip Carnegie Hollas ar Metropoliteno opera. Dirbo su Čaplinu ir klausėsi Einšteino komplimentų. Pagarba, draugai, gražuolė žmona – gyvenimas, vertas originalaus atradimo. Kartu su juo į Vakarus išvyko gabiausia jo mokinė, smuiką studijavusi Clara Rockmore (1911–1998)  (tikroji pavardė Clara Reisenberg), kilimo, beje, iš Vilniaus. Štai kaip ji gražiai moka:

Paskui viskas kažkaip netikėtai baigėsi, 1938 m. liepta staigiai grįžti namolio. Kad ir kaip stengėsi, gražuolės žmonos mulatės į Tėvynę prasivežti jam neleido. Galiausiai buvo apnakvindintas Butyrkoje, iš kur po kurio laiko išėjo ir vėl po truputį pradėjo dirbti mokslinį darbą.

Tereminas didžiulės šlovės nesulaukė, tačiau negali sakyti, kad liko ir visai neįvertintas. Tereminą gerai įvaldęs Jean Michael Jarre, taip pat kartais šį skambesį naudojo Led Zepelin, Pink Floyd, Tom Waits ir Depeche Mode, Portishead bei Nine Inch Nails. Tereminus iki šiol gamina ir parduoda kompanija „Moog Music Inc“. 559 baksai ir jūsų: http://www.moogmusic.com/products/Etherwave-Theremins

Ir desertui – Gnarls Barkley „Crazy“, pritaikytas terminui.

 

Šį straipsnį parašė Aistė Paulina

Daugiau visokio meno ant virtualaus padėklo:

Share

About the Author

Aistė Paulina
Daugiau visokio meno ant virtualaus padėklo:

5 Comments on "Kaip Leninas vaiduoklių instrumentu grojo"

  1. Crazy labai arabiškai skamba 🙂 Beje, Moog Music Inc. gamina ir Zappos retkarčiais naudotą Minimoog. Groovy firmelė 🙂

  2. dar teko girdėti, kad į visus holivudo NSO variklius montuojamas. nes be teramino nusileisti žemės atmosferoje neįmanoma. ar kažkaip panašiai.

  3. pliumbum | 2012 04 01 at 13:13 |

    Man žiauriai įdomu ir gražu Moog analoginiai sintezatoriai.. O apie šitą pirmtaką nieko nežinojau 🙂 ačiū 🙂

Comments are closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos