Manowar ir legenda apie Obiką

Manowar - blow your speakersPlaštakės trys, o bachūriukai - keturi. Tai dabar atspėkite, kuris pasiliks be mergos?
Manowar - blow your speakers

Plaštakės trys, o bachūriukai - keturi. Tai dabar atspėkite, kuris pasiliks be mergos?

Seni Lietuvos metaliūgos atsimena legendinį Obiką ir niekada jo nepamirš. Nes tai yra figūra, kuri tapo mitu visiems laikams. Nesvarbu, kas tai per žmogus, nesvarbu, kiek jis turėjo proto, bet svarbu tai, kad net ir būdamas neaukšto entelekto, jis kažkokiu būdu tapo metaliūga. Ir dabar pabandykite atspėti iš vieno karto, kokia jam grupė tapo tikru metalo etalonu? Taip, savaime aišku, kad Manowar – tai ryškiausia power metal grupė. Tiesa, kažkodėl Manowar yra labai menkai žinomi JAV, tačiau savo laiku tapę kultiniais Europoje bei Azijoje, daugeliui jie ir dabar simbolizuoja pačią metalo esmę – tiesiog kaip Obikui.

Kaip bežiūrėtume, tame yra tiesos: ir muzika jau pažengusi toliau, nei klasikinis heavy metal, ir apie didvyrius visokius, ir popsiškumo bei melodingumo kaip reikiant. O dar visokie tenai epiniai ir didvyriški motyvai, nuo kurių tiesiog spangsta įvairūs fantasy mėgėjai. Bet svarbiausia – nuolatiniai kažkokių metalistų vienybės šūkiai, štai kaip šitame gabale, kuris vadinasi „Brothers of Metal“ (čia specialiai jums su titrais, kad galėtumėte perskaityt visą nelyg išum spaudžiamų spuogų trykštantį dvasingumą):

Obikas išties save užsivadino Obituary, nes nors ir norėjo paimti niką „Manowar“, šis buvo užimtas kažkieno kito. Taip, niką jis pasirinko, būdamas ant IRC. O kadangi niekas į Obiką nežiūrėjo rimtai, tai ir Obituary jo niekas nevadino. Tiesiog Obiku vadindavo. Tokiu niku jis ir įėjo į lietuvišką metalo istoriją (ir ne dėl bandymų organizuoti koncertus, ir ne dėl dar kažko, o tiesiog dėl šnekų).

Šiaip jau gandai sako, kad metalo klausytis Obikas pradėjo nuo Limp Bizkit, o paskui ėmė klausyti kažkokių gotų, tačiau vėliau šiais visais pasipiktino, Limp Bizkitus ėmė išdidžiai vadinti limpiskitais, o gotus tiesiog ėmė visaip plūsti. Pačių Obituary jis neklausydavo, nes muzika tokia jam nepatiko (tai paradoksas, bet visgi Obiko dėka pati Obituary grupė Lietuvoje užsitraukė baisią nešlovę), tačiau būtent Manowar tapo tais, ką jis ėmė tiesiog garbinti. Garbinti, nes jie dainavo apie metalistų šlovę, garbę, o ir šiaip iškilmingai skambėjo. Pagal Obiką tai buvo tasai tikrasis mitalas**. Iš už tą mitalą jis buvo pasiryžęs kovoti, kaip už kažkokią idėją. Štai kaip tokioje Manowar dainoje, kuri vadinasi „Die for Metal“:

Tą vienintelį kartą, kai aš Obiką mačiau gyvai (o tai, visa laimė, buvo tik vieną kartą), jis irgi kliedėti ėmė savo įprastą briedą apie nesuprasi ką, todėl aš į akis jį pavadinau silpnapročiu ar tai šiaip debilu. Jis kažkodėl susinervino ir ėmė svaidyti kažkokias nelabai aiškias užuominas, tačiau manęs atsiprašė, kai paklausiau, ar nori į snukį. Todėl negaliu sakyti, kad jau visiškai jis durnas būtų buvęs, nes jo intelekto įrodymai čia jums prieš akis.

Čia dar pridursiu, kad Obikas studijavo vadybą Vilniaus Universitete, dargi visai neblogais pažymiais, įstojęs į nemokamą vietą. Aš manau, kad iš jo turėjo gautis visai neblogas vadybybininkas. Galimai dabar jis netgi pasiekė kokios nors įmonės vidutinės grandies vadovo lygį – kai kuriose labai didelėse kontorose būtent tame sluoksnyje nusėda idiotai (čia jau būtų atskira kalba apie tai, kaip didelėse įmonėse kartais ima vykti stagnaciniai procesai su tikslinga idiotų atranka į vadovus, tačiau tai bus tema ne muzikos blogui). O gal jis dirba kokioje nors valstybinėje įstaigoje. O gal emigravo. Nežinau. Ta proga jums dvasinga beveik baladė „Hail and Kill“:

Šiaip jau turiu pasakyti, kad apie Obiką papasakojau iš metaliūgiškų pozicijų. Nes išties tai jo protiniai gebėjimai buvo ne mažesni už vidutinius, o aiškiai didesni. Tiesiog metalistų intelektas labai aukštas, tad šiaip aukštesnius, nei vidutinius gebėjimus turintis žmogus metaliūgų tarpe atrodo labai keistai. Nes matote, atotrūkis yra nemenkas visgi.

Tačiau nesigilinkim, nes šitas postas išties turėjo būti apie Manowar – grupę, kuri visais įmanomais būdais demonstravo viską, kas tik yra metalistiškiausia (neužmirškime, kad visa tai atsirado dar iki thrash bangos, apie kurią neseniai rašiau) – ir ryškius rifus, ir meistriškus solavimus, ir rimtą vokalą, ir gražius chorinius priedainius. Bet kita vertus, kam tai rūpi? Gal tiems, kam patinka kokie nors Manowar pasekėjai, pvz., Europe? O gal dar ružavesnio fufelio, pvz., Motley Crue mėgėjams? Vai vai vai, „Carry on“:

Pabaigai siūlau jums labai paprastą ir patikimą būdą nustatyti savo intelektą: paklausykite šitos Manowar muzikos, kurios prikaišiojau į tarpus tarp pastraipų ir tada padarykite testą, pasirinkdami vieną iš atsakymų, kuris, jūsų manymu, yra teisingiausias:

  1. Šita Manowar muzika yra šleikštokas popsas, pirmą gabalą klausantis gal dar buvo pakenčiama, tačiau į pabaigą jau ėmė darytis nyku. Eisiu klausytis ko nors gražesnio – Napalm Death ar Kataklysm, pavyzdžiui.
  2. Šita Manowar muzika yra labai gera, mane būtent tokia veža, eisiu dabar ieškoti daugiau jų gabalų, nes tai yra viena geriausių grupių, kokias esu girdėjęs, vargu, ar kažkas jiems galėtų prilygti.
  3. Šita Manowar yra triukšmas, aš nesuprantu, ką čia klausiau, be jokios melodijos ir šokiams netinka.

Prieš galutinai apsispręsdami, kokį iš šitų variantų rinktis, paklausykite dar vieno gabalo – „Black Wind, Fire, and Steel“, gerai apgalvokite ir apsispręskite, pakol žiūrėsit, kaip minia Manowar gerbėjų hailina ir kaip vienas gitarastas pirštais plėšo stygas literaliausia prasme:

Dabar, kai jau tikrai pasirinkote tinkamiausią testo atsakymą, aš jums paskelbsiu, koksai jūsų intelektas:

  1. Jei pasirinkote pirmą atsakymą, tai jūsų intelektas yra bent 180 balų pagal IQ skalę***. IQ testus jūs dažniausiai arba padarote absoliučiai be klaidų, arba nepraeinate jų todėl, kad absurdiškų klaidų juose privėlė testų kūrėjai, kurių intelektas išties yra bent keliom dešimtim balų žemesnis, nei jūsų.
  2. Jei pasirinkote antrą atsakymą, tai jūsų intelektas yra maždaug 140 balų. Tai reiškia, kad daugelis užkietėjusių metalistų jus vadina debilu, tačiau kiti žmonės stebisi jūsų protu ir netgi gali būti, kad jūs neseniai apsigynėte kokių nors mokslų daktaro disertaciją Vilniaus Universitete ar kokioje nors kitoje aukštojoje mokykloje.
  3. Jei jau nesugebate suskaičiuoti, kelintą atsakymą čia dabar skaitote, tai jūs esate šiukšlė ir jums tas atsakymas nereikalingas. Jūs nepraėjote minimalaus intelekto testo ir dabar galite čiuožti iš čia į kokį nors bernardinų portalą ar panašią skylę skaitinėt apie kokius nors dvasingumus.

Na, čia jums pabaigai dar vienas Manowar gabalas, kurį tiesiog įdomumo dėlei pažiūrėkite. Kad maža nepasirodytų. „Kings of Metal“:

 

———

* Žodį „Manowar“ menko proto kalbainiai į lietuvių kalbą nesyk bandė versti, kaip „karžygį“, „karo vyrą“ ir panašiai. Tai labai būdinga visokiems marginaliems atmatoms, kurie verčia ir rašo belenkokius kliedesius. Išties Man of War senais laikais reiškė galingus karinius burlaivius, pradedant visokiais galeonais ir baigiant linijiniais laivais. Būtent tokių laivų dėka Britų Imperija užvaldė visą pasaulį.

** Mitalas, o ne metalas. Šitaip Obikas sakydavo, norėdamas pabrėžti, kad jis kalba žargonu ir yra kietas metalistas. Aišku, taip ir prilipo tas žodis prie panašios muzikos, kaip Manowar grojama. Mitalas, žinote.

*** Šiaip tai jūs puikiai žinote, kad IQ skalė yra bulšitas, nes Gauso kreivė, pagal kurią skalė yra modeliuota, neleidžia turėti realiuose tyrimuose tokių imčių, kad bent teoriškai būtų įmanoma patikrinti grupę (~100 tiriamųjų) su 180 balų, jau nekalbant apie kitus kliedesius, kurie yra toje teorijoje (pradedant tuo, kad IQ teorijos kūrėjai net nežino ką matuoja, bet daro neadekvačią prielaidą, esą gali išmatuoti protingesnius už save ir baigiant kliedesiais apie tai, esą tas IQ yra įgimtas ir nekintamas). Bet tai nieko nekaso, nes pakanka, kad dibilai žinos, kad jūsų intelektas yra 180 balų. Jie juk mąsto magiškai, jiems tik ką nors pasakyk ir jie tikės.

Šį straipsnį parašė Rokiškis Rabinovičius

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

Share

About the Author

Rokiškis Rabinovičius
Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

18 Comments on "Manowar ir legenda apie Obiką"

  1. Yeah… Manowar yra toks pokštas klausymuisi, juokingi. Bet kartais sumeta ir neblogai, kaip soliakas Black Wind, Fire and Steel. Vokalas irgi pusėtinas, tik įrašuose daug geresnis (kaip popsui būdinga). Bet juokingiausi yra jų klipai, ten net nėra žodžių. Blow Your Speakers ar dar kažkoks kur su mocais buvo.
    httpv://www.youtube.com/watch?v=yLgporKLnpA

  2. Senstelėjęs Hiparikas | 2011 11 27 at 21:55 |

    Apie Manowar – šiaip čia ne skonio, o suvartoto alaus kiekio dalykas, o štai apie tikruosius Obio protinius sugebėjimus smarkiai klystate, ponas.

    Ir ne, neemigravęs jisai. Vis dar renka milijonines mitolistų armijas, kurioms organizuoja pirteles Vilniaus apylinkėse, lankosi ekonominės klasės mitalo renginiuose ir jaučiasi esąs Lietuvos Metalo Scenos veteranu.

    • Jūs, ponuli, intelekto testą pasidarykite straipsnio pabaigoje. Tai tada suprasite, kad aš neklystu apie tikruosius Obio protinius sugebėjimus. Čia tiesiog tamsta užmirštate, kad yra ir tragiškai žemesnio intelekto asmenybių, su kuriomis tamsta tiesiog išvis nesusiduriate, nes intelektinė segregacija mūsų visuomenėje yra.

      • Senstelėjęs Hiparikas | 2011 11 27 at 22:12 |

        Aišku, net ir intelektas yra reliatyvus, bet vis dėlto frazė „protiniai gebėjimai ne mažesni už vidutinius“ kalbant apie Obį man skamba įžeidžiamai paties intelekto sąvokos atžvilgiu. Tiesiog tamsta su juo esate per mažai susidūręs.

        • Ponuli, aš pasikartosiu: tamstai praraja atrodo tie 40 balų, o segregacijos dėka tamsta nematote tų, kieno intelektas yra realiai vidutinis. O aš vat čia tiesiog pritaikau fenomenologinį požiūrį, kuris jums ir kelia dabar kognityvinį disonansą. Štai primeskit: Obiko intelektas – gerokai didesnis už vidutinį. Tai dabar primeskite, kokia ta pagrindinė masė žmonių, kurie neklauso metalo išvis.

  3. Senstelėjęs Hiparikas | 2011 11 27 at 22:04 |

    Beje, „mitalas“ kilo ne tiek iš paties Obio, kiek iš jo rusakalbės chebros. Obio personažas tiesiog šimteriopai sustiprino pretekstą memo gimimui.

    Va ką pats Obis išrado, tai „penktogramą“ ir „kamufleškinius antimetalistus“ (pasatarieji atsirado iš to, kad didysis Obio archnemesis, nuolat gadinantis jam gyvenimą baksnojimo į jo paties kvailystes būdu, dėvėdavo kamufležines kelnes).

    Ir apskritai, reikia Obio biografiją rašyt. Nes net ir iš tamstos įrašo matosi, kad jis jau apauga mitais ir legendom (kaip pvz. apie studijas).

    O dabar marš visi į obituary.666.lt, laidos apie gotiką siurbtis ir klausyt!!!

    • Bajeris tame, kad jis išties įstojo į vadybą VU, į valstybės apmokamą vietą 😀

      Čia jums atsakymas į neužduotą klausimą apie tai, ką reiškia žodis „vadybybininkas“ 😀

  4. Metallem | 2011 11 27 at 22:21 |

    Tai dabar laukiam straipsnio apie Obituary 😉

  5. Metallem | 2011 11 27 at 23:30 |

    Sorry, neišlaikiau Jūsų testo, nes jau pirmo gabalo neišgalėjau iki galo išklausyt 😀

  6. Vienas kaimynėlis vaikšto su Manowar maikonu, tai galvoju nejau aš šalia šitos legendos gyvenu? 😀

  7. Kaip ten jie rašydavo ant savo CD ir plokštelių? ai
    Death to False Metal!!!
    O šiaip daug maloniau straipsniuka apie kokius Judas Priest, Iron Maiden arba (amžina atilsi) Dio paskaityčiau / paklausyčiau. Ir netiek svarbus tas IQ testas, manau kad kiekvienas savo ribas maždaug žinom 🙂

  8. Legendos nemiršta 🙂 #metal taip pat 😉

  9. laukiu straipsnio apie bitls

  10. Niekše rašyk apie aktualijas.Vaikų EUROVIZIJĄĄĄ

  11. Miglaja | 2011 12 05 at 19:53 |

    Galvojau straipsnis bus apie Manowar’us, bet gavau straipsni apie man gerai zinoma persona- Obi 😀 ne karta jau teko su juo bedraut pvz Vilniaus Metro klube. Visu draugas, visus ten pazista, o visi ji. Rimtai galetu kas imtis rasyt jo biografija…:D Daznai aisku zmogus ir nusisneka, bet vis vien as ji sveikinu uz aktyvia veikla Lietuvos metalo labui.

  12. Rokiški, galite parekomenduoti kokią nors grupę, kuri groja kaip paminėti Napalm Death ir Kataklysm, bet dainuoja suprantamai (t.y. nemauroja)? Man nepatinka kai nesuprantu kas dainuojama (su tam tikrom išimtimis) 🙂

  13. Nuobodoki tie Manowar, vienintelis kūrinukas, kurį galiu pakartotinai klausytis – http://www.youtube.com/watch?v=VwlN1-0QJnk.

Comments are closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos