Mirė Bobby Farrell iš Boney M

Boney M lyderis (gal tiksliau – frontmenas) Bobby Farrell numirė dėl neaiškių kol kas priežasčių Sankt Peterburgo viešbutyje, kur buvo apsistojęs. Kadaise buvusi viena iš žymiausių pasaulyje, bene ryškiausia disco muzikos grupė, paskutinius porą dešimtmečių koncertuodavo tiktai visokiuose klubuose. Bobby Farrell buvo jau virš 60 metų, tačiau iki šiol jį prisimename jauną.

Taip, aš nesu popso mėgėjas, o priešingai – užkietėjęs metaliūga, tačiau Boney M visgi labai jau ženkliški. Tai ta grupė, kuri nebuvo griežtai draudžiama sovietmečiu, greičiau priešingai – viena iš nedaugelio vakarietiškų grupių, kurios buvo gan toleruojamos. Viena iš tų, kurios sovietiniais laikais mums žymėjo tą Vakarų pasaulio blizgesį, tą gražų kapitalizmą, atrodžiusį taip patraukliai pilkame ir nykiame sovietūchos fone.

Taip, žinau, kad tai buvo bene pirma grupė, kurios frontmenai, įskaitant ir patį Bobby Farrell, žiopčiodavo pagal kitų atlikėjų įdainuotas dainas (dabar pop muzikoje tai jau visai „normali“ praktika), žinau ir vėlesnes istorijas. Bet aš čia ne apie tai, o tiesiog šiaip. Kaip tik dabar gyvenam tais laikais, kai miršta ta sena epocha.

Šį straipsnį parašė Rokiškis Rabinovičius

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

Share

About the Author

Rokiškis Rabinovičius
Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

19 Comments on "Mirė Bobby Farrell iš Boney M"

  1. skirtumas | 2010 12 30 at 18:34 |

    Geruliai jo judesiukai – visada energingi. Ir labai keisti. Disko judesiai apskritai galima sakyti keisti, bet šito negriuko tai išskirtiniai 😉

  2. Jurkis | 2010 12 30 at 18:43 |

    Ką reiškia „ženkliški“?

    • Tai reiškia, kad žymintys ne tik patys save, o ir kažką kita. Pvz., Landsbergis yra ženkliškas – žymintis ne tik save, bet ir Sąjūdį, Nepriklausomybės atgavimą ir pan..

      Boney M irgi yra ženkliški – žymintys visą disco periodą.

  3. Nemėgau-nemėgstu disko-šmisko, bet galiu įvertinti tai, kad Bobby buvo savo srities profas. Kaip ir Mykolas Jokūbaitis, kai kada vadinamas Maiklu Džeksonu – esu totaliai abuojas jo kūrybai, bet kaip profą jį vertinu aukštai.

    • Taip. Vat būtent tai. Pastebiu, kad labai jau dažnai mūsų muzikiniai požiūriai sutampa, ponas Gintarai. Na, gal nebent skiriasi požiūris į šiurkštesnes metalo pakraipas 🙂

  4. sodomo beždžionė | 2010 12 30 at 21:51 |

    Buvau jų koncerte prieš gal 12 metų kalnų parke. Frontmenas atrodė kauštelėjęs, kvietėsi publiką ant scenos. Vienas iš publikos buvo didžiulis stambus ir girtas kaip tapkė treninginis.

    Ant jo vokalistas ir užšoko kekšės poza iš priekio, tačiau bekonas, kad ir girtas, šiaip ne taip atsilaikė. Kažką jie ten lyg pasišnekėjo.

    Per garsiakalbius atskriejo komentaras – „He had too much vodka“. Man, dar berods nepilnamečiui, tai buvo nauja ir neįprasta šou dalis 🙂

    • Beje, kiek suprantu, dabar yra net kelios Boney M oficialios grupės, visos „tikros“, sudarytos buvusių narių. Dar teismai tarp jų kažkokie vyko dėl to.

  5. Shumeras | 2010 12 31 at 00:27 |

    Disco stiliaus muzika – o ir mada – kuo toliau, tuo labiau gražėja beigi tarpsta nostalgėjimo prasme, nepastebėjot, gerb. Rokiški?

    • Neseku, nepastebėjau. Bet jei tamsta apie tai, kad po kokių 30-40 metų apdribusi ir sena Britney Spears kokiuose nors klubuose staipysis pagal fonogramą žiopčiodama savo „Ooops, I did it again“, o būreliai panašiai susenusių dabartinių dvidešimtmečių prisimins į ją žiūrėdami, kad buvo kažkada laimingais – manau, kad taip. Dominuojanti laikotarpio muzika visad sukelia asociacijas su tuo laikotarpiu, kada dominavo.

  6. 1949 m gimimo Farelas, pasendinai kiek velionį, Rokiški.

  7. Nors sovietmetį stebėjau tik vaiko akimis, drįsčiau teigti, kad „Boney M“ Tarybų Sąjungoje padarė tai, ką likusiame pasaulyje „The Beatles“.
    Kitaip tariant „Bitlomanija“ TSRS neįvyko, tačiau „Boneymanija“ pilnai.
    Po TSRS subyrėjimo „Boney M“ ir orientavosi būtent į Rusijos rinką, kur grodami privačiuose naujųjų rusų vakarėliuose užsidirbo turbūt gerokai daugiau nei per profesionalią karjerą. Juk ir Kauno chebra juos buvo pasikvietę kažkada į Vilijampolę.
    O geriausias bajeris, tai kaip Rokiškis ir rašė, kad Rusijoje vienu metu skirtingose šalies vietose vykdavo 2 ar 3 tikri „Boney M“ pasirodymai 🙂

    • o estafetę perėmė „Modern Talking“, tik TSRS jau byrėjo, tai šie nelabai spėjo įsitvirtinti.

      • Labai greitai po visokių Modern Talking į legalų lygį galų gale prasimušė ir Rock muzika, įskaitant ir iki tol visiškai draustą Heavy Metal, tad net ir be SSRS byrėjimo prasidėjo pokyčiai.

        O ir vietinėje, lietuviškoje muzikoje pokyčiai kardinalūs gavosi: kai vietoj kokio vokalinio-instrumentalinio ansamblio „Nerija“ dominante tampa roko grupė „Antis“, tai ne šiaip sau pasisukimas, o lūžis.

    • Taip, kaip beskambėtų paradoksaliai, ko gero taip ir gaunasi. Puiki tamstos įžvalga. Pats nebūčiau sustatęs to.

      Rimtai, the Beatles ir Rolling Stones, jau nekalbant apie kokius Doors ar pan. vėlesnio periodo hipius, liko žinomais labiau hipiams, o ir tai su stipriu vėlavimu. Tad tikrai bent jau dalį to per muziką vykusio dvasinio lūžio iš Vakarų į SSRS perdavė būtent Boney M.

      Tiesa, čia dar galim prisiminti SSRS uždraustuos Ghengis Khan, kurie apie 1980, bent jau Lietuvoje – buvo tikri nelegalių įrašų lyderiai.

  8. Šiaip ar taip „Boney M“ man primityvūs, tikrieji disko karaliai man yra „Bee Gees“, kurie, tiesa, ne vien tik disko kultyvavo.

    • Taip, Bee Gees – nepralenkiami, iš esmės iškėlę disco į tikros muzikos, galų gale meno, o ne pigaus popso lygį, pasiekę tikro stiliaus tobulumo.

      O Boney M – nesmarkiai aukščiau tų vieno-dviejų hitų žvaigždžių, kaip kad Bananarama ar pan.. Tik kad visgi stabilesni ir produktyvesni buvo. Gal dėl to, kad ne tiek patys kūrė, kiek buvo kuriami kitų.

      BTW, iš naujų disco grupių – man labai patiko Scissor Sisters, kažkuo jie man tuos Bee Gees labai primena, ypač kiek senesni gabalai. Ir irgi aiškiai išlipa iš įprasto popso rėmų.

  9. Dead as disco 🙂

    • Nėra tas disco toks jau miręs. Pridusęs – taip, bet naujų stiprių grupių visgi atsiranda kartais.

Comments are closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos