Plasmatics: kai trynėsi ribos tarp metal ir punk

Čia vat pankė-metalistė iš Plastmatics, vaizduoja jums savo dvasingumą.
Čia vat pankė-metalistė iš Plastmatics, vaizduoja jums savo dvasingumą.

Čia vat pankė-metalistė iš Plastmatics, vaizduoja jums savo dvasingumą.

Anais senais laikais, kai metaliūgos dar nemirdinėjo nuo senatvės, o Ozzy Osbourne koncertuodavo be reanimatorių komandos, vyko keistų procesų, kur stiliai kartais persimaišydavo taip, kad net neaišku, kas ten ir apie ką gaudavosi. Štai tada ir susidarė trumpai gyvavęs, tačiau išskirtinai ryškus stiliukas, vadintas Heavy Metal Punk. Arba trumpiau – tiesiog Punk Metal.

Aha, jūs neapsirinkate. Grupių, kurios bandė jungti Punk ir Metal žanrus buvo daug – galim prisiminti iš vienos pusės kokius Motorhead, o iš kitos – kad ir Exploited. Tačiau tai vis būdavo kažkokie bandymai į vieną stilių įnešti kažkiek kito stiliaus elementų. O į vientisą, neįtikėtinai linksmą, skambų ir durną dalyką viską apjungė tokia šiais laikais užmiršta, o anuomet garsi grupė Plasmatics su savo charizmatiškąja žavingąja vokaliste blet Wendy O.Williams.

Nu atleiskit, kad aš čia nusikeikiau, bet patys pagalvokite, kaip gi kitaip aprašinėti šiuosius nuostabius atlikėjus, kurie ėmė groti Punk meistriškiau, nei įprasta pankams, o Metal – visiškai dėdami ant visokių ten įsisenėjusių gero atlikimo nuostatų, o žiūrėdami tik to, kad skambėtų kaip metalas, tik šiurkščiau ir energingiau? Nugi kūrvos, tik aišku gerąja prasme.

Visgi gal kaip ir įprasta, nesigilinkim čia į visokias subtilybes, kaip kad ta pati vokalistė, kurią reguliariai policija pagaudavo ir pasodindavo parų už viešą ir tyčinį pyzdos demonstravimą kokiose nors netikėtose vietose. Čia jums, žinote, ne kokia nors Lady Gaga, kuri pavaizduoja kažką, o grynai natūralus moteriškas ir feministinis atvirumas, žinote. Ir su visai linksma muzika.

Štai čia pažiūrėkim viską vaizdžiai ir garsiai, kad nereiktų kažko galvot. Ir tikraip pasidarys keista, kokiu būdu tokia reali supergrupė taip nunyko ir buvo užmiršta.

Štai čia jums daina „Butcher Baby“ iš 1981 metų – gal ir dar ne tokia jau metalinė kaip kai kurie kiti gabalai, bet jau užtat linksma, o ir gitarų rifai džiuginantys:

O štai čia – jau žymiai metaliūgiškesnė dainelė „The Damned“ iš 1983 metų, kuri skamba vos ne kaip izdevonai iš visokių ten metalistiškų to meto baisybių:

O čia 1981 metų daina „Pig Is A Pig“. Turiu pasakyti, kad ponia Wendy čia nuostabiai gerai ir dainingai kriokia, malonu klausyt:

O čia ir vėl 1981 metų daina – „Masterplan“, kuri gal ir ne tokia išskirtinė, bet už tat pažiūrėkit, kokias bliadstvas ponia Wendy su savo tomis plazmidėmis išdarinėja ant scenos:

Gerai, o dabar grįžtant prie kažko rimtesnio – vat čia tokia 1982 metų dainelė „Country Fairs“:

Tai tiek jums šį vakarą – gal ir nedaug, bet apie pačią punk ir metal sintezės pradžią. Taip, jūs neapsirikote: ištes buvo toksai stilius – Heavy Metal Punk. Ir jo žvaigždėmis buvo šiais laikais užmiršta grupė Plasmatics.

Šį straipsnį parašė Rokiškis Rabinovičius

Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

Share

About the Author

Rokiškis Rabinovičius
Aš esu jūsų numylėtas ir garbinamas žiurkėnas. Mano pagrindinis blogas - Rokiškis Rabinovičius. Galite mane susirasti ir ant kokio Google Plus, kur aš irgi esu Rokiškis Rabinovičius+.

6 Comments on "Plasmatics: kai trynėsi ribos tarp metal ir punk"

  1. Jų albumas Maggots yra toks hilarious KPŠ konceptualus album rock, kad iki šiol nežinau, ką galvoti. Punk Opera?

    • Na, jo. Ir netgi nepaisant progresyvinių nuokrypių, jis savo melodingumu ir žaidimais greičiu bei ritmika gali lygintis su Megadeth. T.y., ir vėl – nors ir Punk, bet tiek pat ir Thrash/Speed.

      O dar buvo 1986 metų toks naivokas filmas – Reform School Girls, apie mergaičių kalėjimą.

  2. Lilina | 2013 08 19 at 11:16 |

    Smagu žiūrėti į pilną salę iš proto einančiu vyruku 😀

  3. Labai šauni moteriškė. Reiks eit Spotify paieškoti jos.

  4. Jonas Povilas N | 2013 08 26 at 12:29 |

    Manau, ir grupę MC5 galima priskirti prie mišraus protopunk/ heavy metal stiliaus pradininkų.
    Kick Out The Jams 1969

    http://www.youtube.com/watch?v=mNV0vRUD3FY

Comments are closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos