Einstürzende Neubauten: ramumos link

Scenoje staklės, keletas skirtingų ilgių PVC vamzdžių, pjūklo diskas. Neaiškios paskirties skardos gabalai. Apgriuvęs pianinas, pora gitarų, griūvančio gana modernaus pastato konstrukcijos, keletas gelžgalių ir kas dar po ranka pasitaikė. Maždaug taip atrodo įprastas prieš porą metų trisdešimtmetį atšventusių Vokietijos muzikantų Einstürzende Neubauten koncertas.

 

 

Grupė susikūrė 1980 m. balandžio pirmąją ir jų muzika kūrybos pradžioje daug kam galėjo pasirodyti kaip (ne)labai vykęs pokštas. Kompanijos siela Blixa Bargeldas netikėtai gavo pasiūlymą sugroti gyvai vietiniame klube, pasikvietė porą draugų ir.. taip užgimė Einstürzende Neubauten. Vis tik grupės įkūrėjo šūkavimai ir spygčiojimai, stakles daužantys, metalą pjaustantys U.N. Unruh, Alexander Hacke ir FM Einheit bei keletas vėliau prisijungusių muzikantų, su melodingumu nieko bendra neturinčios kompozicijos ir pačių sukonstruotų instrumentų skleidžiami garsai (paprastoje muzikos parduotuvėje vargiai ar ką panašaus pavyktų įsigyti) subūrė tam tikrą gerbėjų ratą, kas leido grupei ne tik tęsti veiklą, bet ir (visa laimė) neužsisėdėti prie chaotiško triukšmo, kuris pradžioje skambėjo maždaug taip:

 

 

Tiesa sakant, su šita jų kūrybos dalimi (kaip, reikia prisipažinti, ir su jos istorija bei kai kuriais naujais kūriniais) susipažinti iš arčiau neteko, per mažai matyt tam kantrybės, todėl ir visas šis įrašas panašesnis į eskizą su keliais motyvais. Vis tik Blixa veikla savojoje grupėje neapsiribojo (kas veikiausiai didele dalimi nulėmė ir pačio Einstürzende Neubauten evoliuciją link melodingumo) ir labai greitai prisijungė prie Nick Cave and the Bad Seeds kompanijos, kuri kaip tiek buvo apsistojusi Berlyne. Čia jis grojo gitara iki 2003 m., kol nutarė rimčiau atsidėti darbui su Einstürzende Neubauten. Vis dėlto klausytojai šio muzikos istorijos fakto nepamiršta, ir Vokietijoje vykstančiuose koncertuose publika būtinai paklausia, kurgi dingo jų numylėtasis tautietis, į ką atsakydamas Nickas Weeping Song būtinai paskiria Blixai, ir galiausiai visi lieka didžiai patenkinti. Tad nors ir ne Neubauten, bet tuo pačiu:

 

 

Netekę leidėjo Einstürzende Neubauten nariai turėjo imtis spręsti finansavimo klausimus. Įrašyti naują albumą ir koncertuoti norėjosi, bet nesant pinigų, tą padaryti pakankamai sudėtinga. Vis tik bėda išsisprendė dėka muzikantams pakankamai artimos gerbėjų bendruomenės. Buvo sukurtas rėmėjo statusas ir visi norintys galėjo paaukoti pinigų, mainais į specialiai jiems skirtus įrašus ir koncertus. Klausytojai prašymą išgirdo, grupės veikla tęsėsi, o finansiniai klausimai liko praeityje. Beje, tas glaudus ryšys tarp grupės ir klausytojų gal ir per poliglotiškumą ateina, mat dainuojama keliomis kalbomis, o ir vokiškų dainų vaizdo klipai pateikiami su anglišku vertimu, tiems kas pirmosios kalbos nesupranta:

 

 

Čia, kaip matyti, nuo pirmųjų dainų skirtumas jau ganėtinai ryškus. O dar ir duetas. Labai panašu, kad būtent vis švelnėjančios The Bad Seeds muzikos ir įvaizdžio paveikti Einstürzende Neubauten nariai po truputį išlipo iš neaiškiais industriniais elementais papuoštų rūbų ir įsiropštė į kostiumus, o Blixa pasidabino skrybėle ir ėmėsi dainavimo, ne tik išraiškingo pasakojimo. Albumai Tabula Rasa ir Ende Neu* žymį ryškesnį posūkį link įprastos muzikos. Pastarajame galima rasti ir vieną puikiausių kompozicijų apie sodą lietuje ir keturias ten tekančias upes. Muzika lydima minimalistinio videoklipo, kuriame dainininkas tiesiog stovi baltame fone ir dainuoja.

 

 

Tas pats minimalizmas užvaldė ne tik vaizdą, bet ir muziką. Laikas bėgo ir piktnaudžiavimą triukšmais ėmė keisti piktnaudžiavimas tyla. Silence is Sexy girdėti kaip Blixa rūko cigaretę, kita kompozicija jau ir vadinasi lengviausiu, mažiausiu šnabždesiu (Ein Leichtes Leises Säuseln), kažkur tolumoje skamba plaukų džiovintuvas ir ventiliatorius, imituojamas burinio laivo siūbavimas, o melodingiausiu instrumentu tampa bosinė gitara. Radikalūs pokyčiai ir kolonėlėse karaliauja tik kartkartėmis pertraukiama tyla. Malonu ir ramu. Griūvančios ir dulkančios metalo pjaustymo staklės vis rečiau prisimenamo verkia kampe. Ir gerai.

 

 

 

* Žodžių žaismas. Pavadinimas reiškiantis „užbaigiant naują“ tuo pačiu sudaro ir paskutines žodžio Einstürzende bei pirmas žodžio Neubauten raides.

 

Šį straipsnį parašė Ivairiai Labai

Share

1 Comment on "Einstürzende Neubauten: ramumos link"

  1. kestutis d | 2012 06 13 at 00:13 |

    savo laiku, prieš kokią dvidešimt metų, dar iki Tabula Rasa, tai buvo itin populiari grupė Vilniuje tarp ypač snobų. Buvo ir bandymai juos imituoti – atsimenu aš myliu AxilB Aldiegrab ir Rusija.

Comments are closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos