Išradingieji gitaristai

Pradėti groti gitara dabar kaip niekad lengva: gitarą gali nusipirkti visai nebrangiai, mokyklų, būrelių, privačiai dirbančių mokytojų galima rasti už kiekvieno kampo – tik rinkis. Literatūros daugiau nei gali prireikti, o ką jau kalbėti apie visokias youtube’o pamokėles. Taigi tereikia tik norėti, o visa kita –  kaip ant lėkštutės padėta, tik imk ir naudokis. Atsiranda vis daugiau techniškų gitaristų, grojančių kosminiais greičiais (nors man asmeniškai greitis niekada nebuvo svarbiausias dalykas), tačiau vien technikos neužtenka. Tai kaip gi gitaristui tarp šimtų tūkstančių tokių pat kaip jis atkreipti į save dėmesį, sudominti klausytoją? Atsakymas paprastas: parodyti ką nors, ko dar nėra rodę kiti. Aišku, taip pasakyti kiekvienas gudrus, o jau įgyvendinimas – visai kitas reikalas. Taigi šiam kartui keletas gitaristų, kurie man padarė įspūdį, sudomino, kurie, mano manymu, išsiskiria iš kitų.

Pradėsiu nuo Jon Gomm.  Čia tas atvejis, kai paklausai dainą vieną kartą, o paskui dar dešimt kartų iš eilės – kažkodėl niekaip nepavyksta sustoti. Šis gitaristas nusprendė, kad nėra iki galo išnaudojamas derinimo kuolelių potencialas, taigi pritaikė juos šiek tiek nestandartiškai. Tik, mieli kolegos gitaristai, nebandykite to daryti su savo gitaros stygom. Nebent atėjo laikas jas keisti 😉

Man, kaip didelei elektroninės muzikos ir visokių efektų mėgėjai, įdomu, kai akustiniams instrumentams yra pritaikomi efektai. Stefano Barone, manau, tai padarė labai subtiliai ir skoningai, neleisdamas efektams užgožti paties grojimo.

Kartais tik gitaros gali pasirodyti mažoka, taigi gitaristai pradeda kombinuoti jas su kitais instrumentais. Trevor Gordon Hall sugalvojo prie savo gitaros pritvirtinti kalimbą. Visai įdomus derinys.

Grojimas pianinu keturiom rankom – nieko keisto. Pastaruoju metu labai išpopuliarėjo ir grojimas gitara keturiom rankom.

Na o čia jau visiška beprotybė…

Ir pabaigai – išradingas instrumentas. Gitara gal net nelabai ir pavadinsi, dažniau naudojamas terminas – gitara/arfa.  Būna jos 12-os stygų, 27-ių, o šita 42-jų stygų. Gitaristo besidomintiems džiazine gitara, manau, pristatyti nereikia 🙂

 

 

 

 

 

 

Šį straipsnį parašė aldona

Ieškau muzikinių įdomybių ir su malonumu pasidalinu, jei pavyksta ką nors rasti 🙂

Share

About the Author

aldona
Ieškau muzikinių įdomybių ir su malonumu pasidalinu, jei pavyksta ką nors rasti :)

3 Comments on "Išradingieji gitaristai"

  1. skirtumas | 2012 01 07 at 14:48 |

    Tas paskutinis instrumentas man labiau gitara/kanklės 😉

Comments are closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos