Keiko Matsui Vilniuje, 11.23

Švelni modernaus jazzo forma su egzotikos prieskoniu – Keiko Matsui Vilniuje, Kongresų rūmuose lapkričio 23.

Prisipažinsiu – nekenčiu mokėti mažai už bilietus į koncertą. Pokalbiai ta tema neretai vyksta taip (ta prasme tie, kuriuose aš dalyvauju):

– Žiū, koncertas už 20 litų, eini?
– Em… Ne, dėkuj. Greičiausiai šūdas, o už šūdus man 20 litų gaila.

Arba, priešingai:

– Žiū, koncertas, tik brangus…
– 160 kur nors giliausiame kampe stovimos vietos!? Fantastika, varom, paimsiu tuos už 250 partery.

Nebent tai yra koncertas į Stingo arba Elton Johno koncertą. Tada man gaila visų pasaulio pinigų po vieną paėmus.

Šis koncertas pataiko į tų padorių kategoriją, mat bilietai kainuoja nuo 80 litų. Ar reikia dar ką nors pridurti?.. Na gerai, reikia tai reikia.

Keiko Matsui, japonų atlikėja, yra gana tipiškas korporacinių blogio imperijų kėslų padarinys, visai ne kaip kokia Vanessa Mae. Ir visai ne kaip Yo-Yo Ma. Pastarieji du atvejai yra išskirtinai rytietiško talento eksportas. Keiko Matsui, kita vertus, yra vietinio giganto – Yamaha Music Foundation – finansuotas projektas. Tai, kad šiame straipsnyje pasirodė užrašas „Yamaha“ (jau du kartus) tik parodo, koks sėkmingas tas projektas yra.

Skirtingai nuo dažniausiai Vakaruose blogio imperijų finansuojamo šlamšto, kuris būna nepakeliamas fiziškai ir psichologiškai, Keiko Matsui yra visai nieko. Kuria visai pusėtiną, romantišką, beveik Herbie Hancocko stiliaus ir lengvesnį jazzą, kartais nuklysdama į nedidelės piguvėlės klonius. Tačiau tai ne šiaip piguvėlė, o ta tipiška Rytų piguva, kurios nei tai suprast eina, nei tai juoktis irgi ne. Lygiai kaip ir japoniškas rokas, čia klausantis kartais pasigirsta tokie imitaciniai, nenatūralūs, keisti perėjimai, frazės ar (ypač) padrožtos melodinės linijos.

Beje, Kompozicijose smarkiai išreikštas tos ryškios melodinės linijos poreikis ir, bent jau mano supratimu, kartais iki pilnos laimės pritrūksta Joe Zawinuliško pločio. Man tas nelabai, nes jaučiuosi kaip gryną cukrų valgydamas. Tačiau kai kurios į jazzrocko kategoriją taikančios kompozicijos skamba labai stipriai, o tai jau verta pamatyti.

Beje, bilietų nepardavinėja tol, kol aš nenusipirksiu, tad – duosiu žinot.

Šį straipsnį parašė Leo Lenox

Rašau tinklaraštį savo malonumui. Šiame jėgovame projekte laikas nuo laiko parašau po straipsnį apie visokiausią muziką, kad galėtumėte skaityti ir džiaugtis prasmingai praleistu laiku prie kontiūperių ekranų. Čia – tik sekmadieniais, tik Leo Lenox Sunday Column. Beveik.

Share

About the Author

Leo Lenox
Rašau tinklaraštį savo malonumui. Šiame jėgovame projekte laikas nuo laiko parašau po straipsnį apie visokiausią muziką, kad galėtumėte skaityti ir džiaugtis prasmingai praleistu laiku prie kontiūperių ekranų. Čia – tik sekmadieniais, tik Leo Lenox Sunday Column. Beveik.

4 Comments on "Keiko Matsui Vilniuje, 11.23"

  1. Entelektualas | 2011 10 10 at 18:33 |

    na muzika sakyčiau pats tas lifte leist. 80’s kičas totalus.

  2. Dar šiek tiek apie pačią pianistę: http://www.dotjazz.lt/?p=972

Comments are closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos