Matthew Herbert ir muzika iš maisto

3255 žmonės, vienu metu atsikandantys obuolio, laikraščio plyšimas, mechaninio laikrodžio tiksėjimas, 40000 viščiukų ferma, plojimai, kvėpavimas, byrančios kavos pupelės, žirklių spragsėjimas, atidaromas stiklainis, povandeniniai garsai, į taurę pilamas vynas – visa tai tik keletas pavyzdžių, iš ko galima sukurti muziką.

Viena iš nuostabiausių ir įdomiausių elektroninės muzikos savybių – neribotos galimybės. Muziką gali kurti iš bet ko: pasaulis, aplinka tampa tavo instrumentu. Įrašęs iki kaulų pažįstamą buitinį garsą, tarkim, kad ir durų girgždėjimą, gali jį neatpažįstamai apdirbti ir pritaikyti savo kūryboje. Tokių garsų pritaikymų pavyzdžių yra ne vienas: turbūt visiem yra tekę dainose girdėti upelių čiurlenimus, medžių ošimus, žuvėdras, jūrą ir pan. Na o iš Didžiosios Britanijos kilęs Matthew Herbert nusprendė įrašyti albumą maisto tematika. Visi albume esantys kūriniai yra susiję su maisto gamyba, vartojimu, pardavimu.

Būdamas ketverių Matthew pradėjo mokintis groti pianinu ir smuiku, o sulaukęs septynerių jau grojo įvairiuose orkestruose, nuo šešiolikos su orkestrais gastroliavo po Europą.  Herberto domėjimasis elektronikos ir muzikos sąveika – nieko keisto, mat jo tėvas dirbo garso režisieriumi BBC. Studijuodamas dramą, susižavėjo performansais ir jų sąryšiu su muzika. Maždaug tada Matthew ir pradėjo įrašinėti įvairius garsus ir naudoti juos savo kūryboje.

Plat du Jour – albumas, kuriam buvo ruoštasi dvejus metus, o jo įrašymas truko šešis mėnesius. Visas albumo dainas vienija maisto tema, tačiau tai ne tiesiog  įrašyti bereikšmiai garsai, skleidžiami gaminanat ar vartojant maistą –  kiekvienas kūrinys slepia dabartines maisto grandinės problemas. Matthew Herbert kviečia susimąstyti apie maisto pramonę, apie tai, ką ir kur valgom, kodėl prekybos centruose parduodamos braškės tokios blizgančios, gražios ir kodėl jos nesugenda mėnesių mėnesius. Na, o jei nėra noro per daug gilintis, smagu tiesiog pasiklausyti įdomios muzikos iš keistų, bet tarpusavy derančių garsų.

Kiekvienas albume panaudotas garsas turi savo reikšmę, savo vietą, netgi kūrinių trukmė ar tempas nėra atsitiktiniai, pvz.: kūrinio The Nine Seeds Of Navdanya tempas yra 122 bpm, nes Indijoje 122 milijonai žmonių neturi tualetų; litras pesticidų kainuoja 120£, todėl kūrinyje panaudota 120 avinžirnių.

Dainoje Celebrity dominuoja vien įžymybių reklamuojamas maistas.

Albumo dainų receptus“ rasite čia:

http://www.platdujour.co.uk/notes.php?pageNum_displayNotes=0&totalRows_displayNotes=14&theme=10

Jei muzika iš maisto ne prie širdies, verta paklausyti kitų Matthew Herbert (dar žinomo kaip Doctor Rockit) kūrinių. Pavyzdžiui, 2001 metais išleistame albume Bodily Functions nadojami garsai iš žmogaus plaukų, odos, vidaus organų. O kol kas didžiausio pasisekimo sulaukė albumas Scale. Šiam albumui būgnai buvo įrašomi netradicinėse aplinkose, pvz.: senoje kasykloje, oro balione, mašinoje lekiant apie 200 km/h.

Dainoje Moving Like a Train būgnai įrašyti oro balione, galite žvilgtelti kaip tai vyko:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Šį straipsnį parašė aldona

Ieškau muzikinių įdomybių ir su malonumu pasidalinu, jei pavyksta ką nors rasti 🙂

Share

About the Author

aldona
Ieškau muzikinių įdomybių ir su malonumu pasidalinu, jei pavyksta ką nors rasti :)

2 Comments on "Matthew Herbert ir muzika iš maisto"

  1. Mačiau Matthew Herbertą prieš kokius 3 metus North Sea Jazz. Grojo ne maisto tema, tačiau visiškai puikiai. Net galvojau užvakar gal parašyt apie jį – mintys sklando ore, smagu.

    • aldona | 2011 12 07 at 13:20 |

      Kiek žinau šitą maisto projektą irgi buvo perkėlęs ant scenos, tik gaila mažai koncertų buvo, nes labai varginantis pasiruošimas. Būtų įdomu pažiūrėti kaip visa tai vyksta gyvai 🙂

Comments are closed.

Popo.lt tinklaraščiai. Hosting powered by   serverių hostingas - Hostex
Eiti prie įrankių juostos